Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds

By Miguel Ordoñez Reviewed by: Miguel Ángel Garcia

Lär dig att bedöma och placera dina cannabisodlingslampor för maximal effektivitet.


DE 3 VANLIGASTE TYPERNA AV MODERNA ODLINGSLAMPOR

Modern cannabisodling inomhus involverar vanligtvis minst en av tre artificiella ljuskällor: HID, CFL och LED. Ofta använder odlare en kombination av odlingslampor. Naturligtvis finns det andra, mer föråldrade ljustekniker, men de är alla oftast "Betamax"-lampor. Den här bloggen kommer att fokusera på den vanligaste belysningen som används av cannabisodlare under 2000-talet. Vi går tungt på de praktiska råden om odlingsrum utan att förlita oss på den pseudovetenskapliga statistiken.

Sedan början av 1990-talet har HID eller högintensiva urladdningslampor har varit det odlingsljuset som valts för alla typer av inomhusodlare från nybörjare till pro-kultivatorer. Genom åren har lampor blivit effektivare, förkopplingsdon har blivit digitala och reflektorer har blivit större och bättre. Odlare som föredrar HID är mycket övertygade om att lumen är den enda utmatningsstatistiken som har betydelse när det gäller ljus.

Video id: 807900134

Visst, CMH eller keramisk metallhalogenid har dykt upp på scenen och 315 W CMH-lampan är imponerande, men dock en ganska dyr uppgradering för en standard MH- eller metallhalogenlampa. Dessutom är 315 W CMH inte riktigt lika högpresterande som en avancerad dubbelspektrum/agro 600 W HPS eller högtrycksnatriumlampa. På samma sätt är CFL lovande, men kommer kommer alltid efter HID.

LED eller ljusdioder är den framåtriktade utbrytningstekniken som ser ut att avsluta HID:s storhetstid för cannabisodling. Den senaste generationen av LED-system kan nu producera jämförbar, och i vissa fall, överlägsen marijuana-kvalitet än den genomsnittliga HID-installationen. PAR eller fotosyntetisk aktiv strålning är det mått som LED-fantaster anser vara viktigast.

Det är bäst att inte bli för besatt av de olika nya måtten på ljus och modifierade ljusspektrum. Gör det enkelt. Tänk på ljus i termer av watt och elräkning. Nästa är frågan: "Hur mycket strömförbrukning?", följt av, "Hur mycket värme kommer lampan att producera och hur mycket ljus kommer den att avge?"

GAMLA SKOLANS HID

I vanliga stoner-termer så har HID fått några nya klockor och visselpipor, men grundprinciperna för att odla cannabis med denna typ av artificiellt ljus förblir desamma. MH för vegetativ tillväxt och HPS för blomning. HPS-lamporna med två spektrum är även ett populärt alternativ och förmodligen att föredra för autoblommande sorter.

400 W och 600 W lampor är de mest lämpliga för inomhusodling av cannabis. Ljusen måste hängas i nivå. Den optimala ljushöjden eller OLH är mellan 30-50 cm ovanför plantans topp. Detta innebär att reflektorn försiktigt fästs i taket på växttältet eller rummet med antingen enkla rullhängare eller repspärrar.

Det är bäst att använda armaturer som enkelt kan justeras och flyttas när plantorna mognar och växer sig högre.

Emellertid kan plantor och sticklingar tycka att en 600 W MH är för intensiv och en 60 cm+ område ovanför kan vara mer lämpligt.

Bråka inte med ljusskenor om du inte har tekniska referenser. Stationära lampor som inte vinglar med en jämn, horisontell glödlampa inrymd i en ren, öppen reflektor är professionell standardodling. Använd helst en stor reflektor, eller så stor som går att klämma in i odlingsutrymmet, med en stor spridning för att använda hela området.

Glasfilter, ljus och luftkylningslampor är dyra. Därför är häftiga rör egentligen bara lämpliga för garderobplantor eftersom de har några av de värsta reflekterande egenskaperna hos reflektorerna på marknaden. Att lägga till fler lampor och fler fläktar innebär högre strömräkningar.

Tips för odling av cannabis: Hur man sätter upp inomhusodlingslampor

BELYSNING OCH ODLINGSRYMD

Generellt är 400-600 W per m² gott om ljus för en hemmaodling. Kommersiella odlare kan driva detta till 1000 W+ för maximal skörd. Att placera så många lampor som möjligt mot plantan är genväg mot en tung skörd. Fler HID-lampor betyder mer ljus, men också mycket mer värme. Dessa lampor blir heta. 250 W lampor är endast för mikroodlare.

Den enda fördelen 250 W-lampan erbjuder är att växttoppar kan komma så nära som 20 cm från lampan. Värmeeffekten är mycket mindre än 600 W, men ljuset kommer inte att tränga in så långt. De nedre grenarna på högre plantor får endast begränsat med ljus.

Tillägget av bara en extra 600 W HPS kan kraftigt öka tillväxttemperaturerna. Det är ofta en mindre kostsam och effektiv lösning att istället investera i uppgradering av odlingsrummet. Kanske täcka väggarna i Mylar eller uppgraderar från en magnetisk ballast till en dimbar, digital ballast eller gå ända till LED.

HUR MÅNGA PLANTOR?

Svaret är lika många eller få som odlaren föredrar. Du kan packa 16 cannabisplantor i 11-liter fyrkantiga behållare i ett 1 m² stort växthus i en SOG. Alternativt kan en odlare fylla samma utrymme med en stor planta med ScrOG-metoden. Hur som helst kommer skörden att vara jämförbar. Återigen handlar det om hur du använder ljuset och odlingsområdet.

KOMPLETTERING MED CFL

CFL eller kompakt lysrör är verkligen effektivt i det kalla vita spektrumet, som ett alternativ till en MH-lampa. En 250 W CFL kan leverera jämförbara resultat till en 400 W MH-lampa. Detta uppnås genom att hänga CFL så nära som 10 cm ovanför växttoppen. CFL håller sig svalare och kan komma riktigt nära plantorna utan att bränna bladen. Dessutom kommer CFL-lampor endast att öka tillväxttemperaturerna marginellt. Detta gör CFL perfekt för plantor, sticklingar och för användning under vegetativ tillväxt. CFL-lampor är ibland det enda alternativet för mikroodlare.

Tyvärr har CFL varken imponerande lumen- eller PAR-utgångssiffror. Ännu värre är att CFL-lampor inte är särskilt effektiva för blommande marijuana. Cannabisplantor behöver mycket mer intensiv belysning under blomning än vad CFL kan leverera. Förvänta dig lätt skörd och lösa knoppar från CFL-lampor i blomningsfasen.

NEXT-GEN LED

De senaste LED-systemen har äntligen uppnått paritet med traditionella HID-belysningssystem. För närvarande liknar situationen när platt-tv först blev tillgängliga vid sekelskiftet. Fördelarna var tydliga för alla att se. Den begränsande faktorn var dock oöverkomligt höga priser från de ledande tillverkarna.

Högpresterande LED-kit som drar 350-400 W och kan överträffa en 600 W MH, och HPS-konfiguration med ett fullspektrumsystem blir inte billiga. Det finns några modeller som verkligen kan allt. De allra bästa systemen håller sig svala och är otroligt ekonomiska på lång sikt. Avstånd för att hänga dem varierar mycket, så köparen bör vara försiktig och se till att kontrollera tillverkarens instruktioner.

Tips för odling av cannabis: Hur man sätter upp inomhusodlingslampor

Nedan gräver vi djupare i vetenskapen bakom ljuseffekten, så att du kan bedöma den perfekta wattstyrkan och placeringen av dina cannabisodlingsljus. Vi kommer att täcka termer som fotoner, lumen och PAR, liksom de viktigaste typerna av odlingslampor och hur de skiljer sig åt.

LJUSSPEKTRUM, PAR OCH LUMENS

Ljus består av fotoner, som är små partiklar som oundvikligen färdas med ljusets hastighet. Fotoner i ljusstrålar vibrerar med olika frekvenser och våglängder. Människor kan se fotoniska strålningar inom våglängder från 380–680 nm, medan plantors känslighet för ljus varierar från 200–800 nm. Alla våglängder inom detta spektrum ger inte samma effekter på fotosyntesen; de som mest aktiverar biokemiska processer i växter kallas PAR (fotosyntetiskt aktiv strålning), och har ett spektralintervall på 400–700 nm.

Ljus kan mätas i fotometriska mängder som härrör från det mänskliga ögats känslighet för färg eller med radiometriska mängder relaterade till energin som transporteras av ljusstrålar. Lumen och lux är vanligt förekommande fotometriska enheter som hänvisar till ljus som uppfattas av det mänskliga ögat.

Fotometriska mätningar indikerar dock inte hur mycket ljusenergi en lampa skickar till en växt för fotosyntes eftersom de inte inkluderar PAR-variablerna. Trots det kan lumen och lux ge en initial indikation på en specifik glödlampas effekt och vi kan jämföra olika produkter genom att mäta deras fotometriska effektivitet med förhållandet lumen:watt, oavsett eventuella skillnader i ljusspektrumeffekten vid olika våglängder.

Lux och lumen fungerar bra för att mäta MH-, HPS-, CFL- och T5-lampor, men de mäter inte den exakta effektiviteten hos ett LED-ljus när man odlar cannabis.

PAR OCH PPFD I WATT-beräkning

I stort sett är den minsta mängden bredspektrumljus som behövs av en cannabisväxt cirka 9 000 lm per kvadratmeter, medan det optimala är över 20 000 lm/m². En kraftig inomhusplantas tillväxt och blomning beror dock på de ljuströsklar som uppnås vid specifika våglängder som utlöser fotosyntes. Det är därför LED-odlingsljus använder radiometriska system för att mäta mängden fotoner bestrålade i PAR-färgfrekvenserna som vi nämnde tidigare.

Den mest använda radiometriska mätningen inom trädgårdsodling är PPFD (fotosyntetiskt fotonflödestäthet), som mäter flödet av PAR fotoniska mikromol per sekund i en kvadratmeter (μmol/m²/s). Om vi antar att PPFD för en odlingslampa tillhandahålls kan vi beräkna dess radiometriska effektivitet och jämföra olika belysningssystem med hjälp av förhållandet PPFD:watt.

Tips för odling av cannabis: Hur man sätter upp inomhusodlingslampor

SOL, LAMPOR OCH RÄTT FOTONTRYCK

Midsommarmiddagssolen når jorden på breddgrader på cirka 45° med en fotosyntetisk kraft på 1 200–2 000 PPFD. Men cannabisplantor, kloner och moderplantor är nöjda med en PPFD på bara 200–400 μmol/m²/s. Cannabisplantor i sin vegetativa fas kommer att behöva 400–600 μmol/m²/s och blommande plantor kräver normalt 600–1500 μmol/m²/s PPFD med atmosfäriska halter av CO₂. En studie visade att den mest produktiva PPFD för cannabis är 1500–2000 μmol/m²/s vid en temperatur på 25–30 °C med naturligt CO₂ ökat till 750 ppm.

Även om cannabis är en krävande växt, behöver bestrålning över gränströskeln för varje sort, livsstil eller miljöförhållanden inte nödvändigtvis öka avkastningen. Omvänt kan ett överskott av fotoniskt tryck orsaka skador på löv och blommor. Med andra ord, blomproduktionen ökar när cannabisplantan får 20–30 mol PAR-ljus per dag, sedan jämnas den ut mellan 30-40 mol och minskar vid över 40 mol.

HUR MYCKET LJUS BEHÖVER DITT ODLINGSRUM?

För att fastställa rätt mängd ljus för din gröda måste du multiplicera din odlingsrumslängd med dess bredd för att få den växande ytan, sedan multiplicera du den erhållna siffran med din önskade PPFD-nivå.

Om din odlingslåda är 250 cm lång och 80 cm bred blir din odlingsyta 2,50 m × 0,80 m = 2 m². Om du siktar på en blommande planttopp på cirka 2 kvadratmeter och du vill experimentera med en PPFD-nivå på 500 μmol behöver du bara 1 000 μmol/m²/s. Detta resultat bör sedan divideras med PPFD per watt ljus för att fastställa vilken effekt som behövs.

WATTS PER KVADRATMETER-REGELN: HUR MÅNGA PLANTOR KAN DU ODLA?

LED-system producerar högre PAR än MH, HPS och andra typer av lampor. Trots det kommer dina plantor att behöva ungefär samma mängd watt per kvadratmeter för att uppnå en skörd som liknar den hos traditionella HID-lampor. Tänk också på att LED-ljussystem ofta marknadsförs som mer kraftfulla än deras faktiska elförbrukning, men det betyder inte att en 400 W LED kan täcka samma kvadratmeter som en 1000 W HPS-lampa. Här är några allmänna diagram över energins som behövs för att odla kraftfulla cannabisväxter med olika belysningssystem. Under det tidiga vegetativa skedet kommer de att behöva cirka hälften av energin

Som referens kan HPS-lampor ungefär täcka följande områden av lövtak:

250W ≈ 0.5–1m² ≈ 2 plantor
400W ≈ 1–1.5m² ≈ 4 plantor
600W ≈ 1.3–2m² ≈ 8 plantor
1000W ≈ 1.8–3m² ≈ 10 plantor



LED-lampor kan ungefär täcka följande områden av lövtak:

120W ≈ 0.5m² ≈ 1 planta
200W ≈ 0.8m² ≈ 2 plantor
280W ≈ 1m² ≈ 4 plantor
350W ≈ 1.5m² ≈ 6–8 plantor



För att få en uppfattning om hur mycket ljusintensitet du tillhandahåller dina plantor kan du köpa en luxmätare och mäta ljusintensiteten över olika punkter vid topparna. Alternativt kan du göra en teoretisk beräkning som tar hänsyn till lumen från lampan i förhållande till odlingsytan. För att beräkna lux-trycket på toppen delar du bara lampans lumen med kvadratmeter på den upplysta ytan. Om du placerar en lampa som producerar 100 000 lm på ett avstånd av 1 m från plantans topp, kommer den att belysa en yta på 1 m² med en intensitet på 100 000 lx (100 000 lm ÷ 1 m = 100 000 lx). Om lampan bara är 0,5 m bort får den 100 000 lm ÷ 0,5 m = 200 000 lx.

Tyvärr minskar ljusintensiteten med en faktor som är lika med kvadraten på källavståndet från det upplysta föremålet, därför kommer samma lampa placerad på två meter att öka dess strålbredd, som täcker 4 m², men med bara 25 000 lx. Följaktligen skulle du behöva fyra lampor för att nå ditt hypotetiska 100 000 lx -mål på hela ditt odlingsområde.

Tips för odling av cannabis: Hur man sätter upp inomhusodlingslampor

HID (MH, HPS): REGLER FÖR RÄTT AVSTÅND

HID-lampor finns i en metallhalogen (MH) version med kallt ljus som är lämpligt för den vegetativa fasen och en högtrycksnatrium (HPS) version med ett mycket bredare spektrum för blomningsstadiet. Dessa lampor blir heta och kräver ett ordentligt kyl- och ventilationssystem. De avger också mindre ljus över tid, så nya lampor bör hållas längre bort än äldre lampor, och efter ett par år bör du överväga att byta ut dem.

Det korrekta avståndet för både MH- och HPS -lampor beror huvudsakligen på watt. Börja alltid med ljuset i den övre änden av intervallet och sänk det gradvis. Om vi antar att ventilationen i ditt odlingsrum är korrekt inställd, så kan du med en mindre 250 W-lampa börja på 35 cm avstånd och gradvis sänka mot plantans topp tills du når 25 cm från knopparna i slutet av blomningsstadiet. Med en 600 W glödlampa kan du börja med 50 cm, sänka ner till 30 cm. Om du valde en 1000 W-lampa, är det bättre att tillåta minst 80 cm avstånd.

Vanlig praxis har du genom att hålla baksidan av din hand mot ljuset precis ovanför toppen av dina växter; om det känns som en bekväm värme så kommer dina plantor att tycka det också. Men lita inte på allmänna regler för mycket. Kontrollera alltid dina plantor efter tecken på överhettning eller överdrivet fotoniskt tryck.

Hur högt ska du hänga MH- och HPS-odlingslampor?

Populär, allmänt använd och utan tvekan den bästa för högre avkastning: många odlare är engagerade i sina MH- eller HPS-odlingslampor.

Även om MH och HPS är lämpliga för olika stadier av odlingens cykel, kan du i allmänhet hänga dem på ett liknande avstånd från dina växter. Båda lamporna fungerar bäst när de kommer närmare grödan, men det är bra att testa dem om det är första gången.

Oavsett om du är en nybörjare eller satsar på en högre nivå, rekommenderar vi att du börjar i den övre änden av ljusets intervall. På så sätt kan du gradvis sänka den tills du är nöjd med att din planta får tillräckligt med energi. Vi rekommenderar att du alltid håller ditt ljus minst 30–38 cm (12–15 ”) från toppen av plantan. Kom ihåg att utseenden kan lura och du vill inte värma upp bladen för mycket.

Om du är osäker på hur mycket värme plantorna får, gör ett snabbt handtest.

En sista sak att ta hänsyn till är dina lampor. Till skillnad från dem i ditt hem, minskar lampans funktionalitet med tiden. Eftersom belysning avger mindre energi när de åldras måste en äldre lampa vara närmare din planta än en nyare. På samma sätt bör en helt ny hållas så långt bort som möjligt utan att ge avkall på plantornas utveckling. De flesta byter ut sina MH-lampor minst en gång om året, medan HPS-användare kan byta ut dem en gång vartannat år.

MH/HPS-odlingslampors avståndsdiagram

STYRKAAVSTÅND
150W 20–30cm (8–12")
250W 25–35cm (10–14")
400W 30–48cm (12–19")
600W 35–64cm (14–25")
1000W 41–79cm (16–31")

LED: REGLER FÖR RÄTT AVSTÅND

LED-system är svalare än HID-lampor, men de behöver fortfarande lite kylning för att förhindra oavsiktlig bränning av dina plantor. LED-lampor avger mycket ljus, även vid relativt låga temperaturer. Denna mängd ljus i sig, inte värmen, kan orsaka lätt bränning och bladblekning.

Olika modeller av LED-odlingsljus har olika optimala avstånd från plantor, och tillverkare innehåller vanligtvis rekommendationer vid sidan av sina produkter. Börja bara medellångt inom det rekommenderade intervallet och observera dina plantor under de kommande dagarna. Släck lamporna igen om du märker att några löv blir bleka eller får brända spetsar. Om dina plantor är glada, flytta LED-panelen närmare, men aldrig till den punkt då de övre bladen börjar bleka, gulna eller bli bruna.

Högeffekts LED-paneler med mer än 300 W bör hållas minst 70 cm från plantans topp och flyttas så småningom närmare under blomningsstadiet. Som en allmän referens bör 200–400 W LED-lampor placeras 30–70 cm från plantorna, medan 450–600 W lampor kräver ett avstånd på 50–80 cm. System med högre effekt måste placeras ännu längre bort. Kom ihåg att ha noga koll på dina plantor när du börjar använda ett nytt ljus.

Hur högt ska du hänga LED-odlingslampor?

LED-lampor kräver mycket finjustering för att hitta en idealisk hängningshöjd. Men med så mycket energi kan du under de rätta omständigheterna få fantastiska avkastningar.

LED-lampor är knepiga. Det finns så mycket variation på marknaden att det inte finns något alternativ för alla storlekar. Som ett resultat finns det inget standardavstånd för dem. I princip, vilken enhet du än väljer kommer tillverkarna att ge rekommenderade höjder och du kommer fortfarande att finjustera.

Ett annat sätt som LED-lampor kan lura dig på är att de inte alltid ser lika kraftfulla ut som de är. Ljusen verkar svaga, så det är lätt att tro att de inte avger tillräckligt med energi. Tvärtom, de är bedrägligt starka, och du måste hålla koll på saker och ting. Om du inte gör det kan dina plantor blekna eller så kommer du att få en ganska oimponerande gröda.

Även om varje LED-odlingslampa är annorlunda, som en allmän regel, häng dem längre bort än du skulle gjort med andra lampor, och justera. Du kan sedan fortsätta att justera hela växtens vegetativa cykel och flytta dem närmare plantan när den blommar.

LED-odlingslampor avståndsdiagram

Återigen är alla LED-odlingslampor olika, men följande diagram bör hjälpa till med några allmänna regler.

STYRKAAVSTÅND
240–400W 41–76cm (16–30")
450–550W 51–76cm (20–30")
600–850W 61–66cm (24–26")
900W+ 66–107cm (26–42")

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Odlingsguide Ämnessökare

eKomi silver seal
4.7 av 5
av 40481 recensioner