Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds
- Odla gräs steg för steg
- Grunderna för att odla cannabis
- Att välja dina frön
- Hur man gror frön
- Det vegetativa stadiet för cannabis
- Blomningsstadiet för cannabis
- Skörda cannabis
- Trimning, torkning och härdning
- Att välja krukor och jord
-
Odla inomhus
- En fullständig guide för odling av cannabis inomhus
- Tips för odling av cannabis: Hur man sätter upp inomhusodlingslampor
- Hur många cannabisplantor kan du odla per kvadratmeter?
- Cannabisodling inomhus: relativ luftfuktighet och temperaturer
- Hydroponisk cannabis, odlingsguide
- Mikro-odla cannabis: Odla grymt gräs i små utrymmen
- Odla utomhus
-
Hur man odlar autoblommande cannabis
- Lär dig hur du odlar autoblommor: Guide vecka för vecka
- Hur man får de största skördarna med autoblommande cannabis
- Den bästa jorden för att odla autoblommande cannabis
- Det perfekta ljusschemat för autoblommande cannabis
- Tips för att odla autoblommande cannabis inomhus
- Tips för att odla autoblommande cannabis utomhus
- Cannabisnäringsämnen och pH
- Cannabisfelsökning: Näringsämnen
-
Cannabisfelsökning: Odling
- Cannabisfrögroning — Felsökningsguide
- Hur man hanterar pytium (rotröta) i cannabisväxter
- Långsam cannabis-tillväxt och vad du kan göra åt det
- Hur man förhindrar och fixar stretching hos cannabisens fröplantor
- Vattna din cannabis: Hur man fixar över- och undervattning
- Förstå honor, hanar och hermafrodit-cannabis
- Identifiera och behandla vanliga cannabissjukdomar
- Hur man återupplivar en sjuk cannabisplanta
- Undvik möglig weed under torkning och härdning
- Hur man förebygger och behandlar torra cannabisblad
- Vad cannabisblad kan berätta för dig
- Orsaker och lösningar för gula cannabisblad
-
Rapport för tillväxt av cannabissorter
- HulkBerry Automatic Odlingsrapport
- Blue Cheese Auto Odlingsrapport
- Purple Punch Automatic Odlingsrapport
- Triple G Automatic Odlingsrapport
- Do-Si-Dos Automatic Odlingsrapport
- Green Gelato Automatic Odlingsrapport
- Haze Berry Automatic Odlingsrapport
- Purple Queen Automatic Odlingsrapport
- Cookies Gelato Automatic Odlingsrapport
- Sherbet Queen Automatic odlingsrapport
- Sweet Skunk Automatic Odlingsrapport
- Medusa F1 odlingsrapport
- Cannabisplantträning
-
Tips för gräsodling
- The Cannabis Plant Anatomy
- Hur du förvarar frön
- Hur mycket solljus behöver cannabisplantor för att växa utomhus?
- Hur man kontrollerar och förhindrar stretching av cannabisplantor
- Mina cannabisplantor växer sig för höga: vad kan jag göra?
- Bör du oroa dig för lila eller röda cannabisstjälkar?
- Vad du ska göra när din inomhus-cannabis inte blommar
- Hur du skyddar dina cannabisplantor från värmestress
- Hur man avgör om sin feminiserade cannabisplanta har blivit pollinerad
- Odla medicinsk cannabis
- Knopprengöring: Så rengör du ditt gräs
- Förstå cannabisskörd per planta
Identifiera och behandla vanliga cannabissjukdomar
Precis som alla andra grödor kan cannabis utsättas för skadedjur, svampinfektioner, virus och en mängd andra problem som kan vara skadligt för kvaliteten och storleken på din skörd. Att veta hur man till exempel upptäcker näringsbrister orsakade av rotröta och mögel är nyckeln till att behandla en cannabissjukdom tidigt och minimera dess potentiell skada av dina plantor.
Innehåll:
Näringsrelaterade cannabisproblem
Både över- och undergödning skapar stress för en planta, vilket kan få den att utveckla symtom som missfärgat eller missbildat lövverk och hämmad tillväxt. Några av de vanligaste näringsrelaterade cannabisproblemen inkluderar:
Näringsbrist
Oerfarna odlare tror ofta att cannabis bara behöver tre näringsämnen: kväve (N), fosfor (P) och kalium (K). Även fast dessa makronäringsämnen verkligen är avgörande för en sund tillväxt, behöver cannabis en komplex blandning av makro- och mikronäringsämnen, samt sekundära näringsämnen för att underblåsa både vegetativ tillväxt och blomning. När dina plantor inte får i sig rätt mängd näringsämnen, utvecklar de brister som gör att gamla och unga löv dör och bladen missfärgas.
Näringsbrist orsakas vanligtvis av undergödning, pH-obalans och näringsämneslåsning. Om det inte behandlas kan en näringsbrist allvarligt hämma en växts utveckling och minska både kvaliteten och storleken på dess skörd.
De exakta symtomen på näringsbrist varierar beroende på vilket näringsämne din planta saknar. Några vanliga symtom inkluderar:
- Döende löv, både gamla och nya
- Gulnande eller bruna blad
- Röda eller lila stjälkar
- Fläckiga eller torra löv
- Böjda bladspetsar och kanter
- Stretching
- Skevna blad och stjälkar
Vissa näringsbrister kan åtgärdas genom att helt enkelt öka mängden gödning. I de fall där det är ett resultat av pH-obalans och/eller näringslåsning kommer dina plantor att kräva olika behandlingsmetoder.
Näringsbränna
Motsatsen till en brist – näringsbränning – uppstår när växter får i sig mer näring än de behöver. Övergödning är en uppenbar orsak till näringsbränning, men även här är pH-obalans eller näringslåsning vanliga orsaker. Karakteristiska tecken på näringsbränna är torra, bruna och ibland krullade bladspetsar och kanter.
Du måste följa en strikt gödningskalender och kontrollera dina pH- och EC-nivåer före och efter varje gödning för att säkerställa att dina plantor inte bara får i sig sina näringsämnen, utan också kan absorbera dem ordentligt.
Det är värt att notera att bränning från näringsämnen vanligtvis bara är förknippad med användningen av kemiska gödningsmedel. Organiska näringsämnen, som har en formel med långsam frisättning, orsakar vanligtvis inte näringsbränning, eftersom de tar längre tid att brytas ner och absorberas av dina plantor.
Näringsämneslåsning
Näringsämneslåsning orsakas av en kemisk reaktion mellan din planta, dess medium och ditt gödselmedel. Denna reaktion hämmar i huvudsak din plantas förmåga att absorbera näringsämnen från sitt medium, vilket så småningom leder till näringsbrist.
Näringsämneslåsning uppstår vanligtvis när du använder koncentrerade kemiska gödselmedel under längre tidsperioder. Spårmängder av näringsämnen och salter från ditt gödselmedel kan byggas upp i ditt medium vilket ändrar dess pH och störa din plantas förmåga att absorbera näringsämnen i framtiden.
Vanligtvis behandlas näringsämneslåsning genom att skölja substratet med pH-balanserat vatten och sedan påbörja gödning igen. Många odlare väljer också att börja göda något mindre för att undvika att stöta på samma problem igen.
PH-relaterade cannabisproblem
Till skillnad från andra växter kan cannabis bara absorbera näringsämnen inom ett litet pH-intervall; om din jord, vatten eller gödningsmedel är utanför det intervallet, kommer din planta inte att kunna gödas ordentligt. Du kommer inte bara att slösa med dyra näringsämnen, utan du kan också behöva ta itu med näringsbrister och/eller låsning längre fram.
Cannabisplantor frodas i lätt sur jord, med ett optimalt pH på runt 6–7. Vi har dock upptäckt att en viss fluktuation mellan 6 och 7 pH optimerar cannabis förmåga att ta upp en mängd olika makro-, sekundära och mikronäringsämnen.
I hydroponiska eller jordfria installationer växer cannabis bäst vid ett pH på 5,5–6,5. Återigen kan vissa fluktuationer hjälpa dina plantor att ta upp en mängd olika näringsämnen ordentligt.
Tecken på övervattning eller undervattning av cannabis
Hur som helst, undervattning och övervattning av cannabis stör många av växtens biologiska processer, vilket orsakar stress och hämmad tillväxt. Alltför fuktig eller torr jord lockar också till sig skadedjur som svampmygg, spindkvalster och mer, beroende på förhållandena.
Tyvärr utvecklar övervattnade och undervattnade växter samma symtom; deras löv sjunker och med tiden kommer de att börja vissna och dö. Din jord kommer dock ofta att berätta för dig var du går fel; om den är snustorr, vattnar du för lite, och om det är blött och sörjig överdriver du sannolikt vattningen.
För att undvika övervattning eller undervattning, kom ihåg att:
- Stick ner fingret i jorden ungefär tre till fem cm djupt och vattna bara när det är helt torr.
- Se till att du odlar i lätt, välluftad jord i krukor med tillräckligt med dräneringshål.
- Avlöva eller lollipoppa dina plantor för att förbättra luftflödet runt jorden så att den torkar snabbare.
- Läs vår omfattande guide om hur man vattnar cannabisplantor på rätt sätt.
Rotrelaterade cannabisproblem
Rötter förankrar inte bara din planta utan de tar även upp syre, vatten och näring från mediet och transporterar dem upp genom stjälken till bladen och blommorna. En växts rötter lagrar och frigör också energi som produceras under fotosyntesen för att underblåsa tillväxt och hantera skador vid behov.
Några av de vanligaste rotrelaterade problemen som drabbar cannabisodlare inkluderar:
Rotbundna plantor
Plantor blir rotbundna när de helt växer ur sina behållare. Rötterna kommer att ha växt tryckt mot väggarna av din kruka och bildar en tät knut. Detta stressar inte bara växten, utan det påverkar även dess förmåga att ta upp vatten och näringsämnen, vilket kan leda till brister, pH-obalanser och näringsämneslåsning.
Om dina plantor är rotbundna måste du plantera om dem till större behållare. När du gör det, gör ditt bästa för att reda ut rötterna (om möjligt). I svåra fall kan du behöva beskära rötterna med en vass sax eller en kniv. Efter omplantering, ge dina plantor minst en vecka på sig att återhämta sig från omplanteringsstressen innan du påbörjar någon slags träning eller beskärning.
För att förhindra att din cannabis blir rotbunden i framtiden, kruka upp plantor regelbundet och vid rätt tidpunkt; det vill säga precis innan deras rötter når omkretsen av deras behållare. Fröplantor, till exempel, kan omplanteras när de har fått lite höjd och utvecklat äkta löv som täcker omkretsen av deras startkrukor.
Rotröta
Som namnet antyder kännetecknas rotröta av ruttnande, sjuka rötter. I jord- eller kokosuppsättningar orsakas det vanligtvis av dräneringsproblem eller övervattning, som båda orsakar på grund av att stillastående vatten byggs upp runt rötterna, vilket skapar en grogrund för bakterier eller svampar.
I hydroinstallationer orsakas rotröta vanligtvis av värme, ljusläckor, brist på syrenivåer i vattnet eller ruttnande växtmaterial i reservoaren. Alla dessa orsaker bjuder in rotruttnande bakterier och svampar (som Fusarium) till din reservoar.
Ruttnande rötter ser bruna och slemmiga ut och luktar ibland illa. Ovan mark kommer plantor med rotröta att sjunka och vissna och utveckla gula eller vita löv. Rotröta kan också orsaka brister då växten kämpar för att ta upp näring från sitt medium.
För att behandla rotröta måste du tillföra nyttiga bakterier till växtens rötter för att bekämpa eventuella patogener. Om du odlar i jord, vill du omplantera dina plantor till färsk jord och nya behållare, för att se till att din jord är välluftad och att dina krukor har tillräckligt med dräneringshål. Om du växer hydroponiskt, vill du rengöra och desinficera hela din installation, skapa en ny reservoar med mycket syre och åtgärda eventuella läckor eller värmeproblem.
Miljömässiga cannabisproblem
Oavsett om du odlar inomhus eller utomhus kan miljöfaktorer som temperatur, luftfuktighet, ljus och luftflöde stressa dina plantor när de inte regleras ordentligt.
Värmestress eller kyla
Cannabisväxter föredrar olika temperaturer under olika stadier av sin livscykel. När temperaturen blir för varm, kommer plantor att utveckla uppåtrullande blad som känns och ser torra ut. Med tiden kan värmestressade växter också utveckla bruna fläckar eller vita fläckar längs kanterna på deras fläktblad.
Det första steget för att hantera värmestress inomhus är att använda fläktar för att flytta luft runt dina växter och ett ventilationssystem för att ta bort gammal luft och ersätta den med fräschare, svalare luft utifrån. Om det inte räcker kan du behöva använda luftkonditionering för att få mer kontroll över temperaturerna i ditt odlingsutrymme. Slutligen, om dina lampor avger för mycket värme, kan du behöva investera i en annan belysningslösning (som LED, till exempel).
Även kyla kan skada dina plantor. Om dina plantor utsätts för temperaturer under 15 °C kommer deras tillväxt att sakta ner (på grund av minskad fotosyntes) och de löper också en högre risk att hantera patogener som mögel. Även om de inte visar tecken på stress, ger plantor som växer i låga temperaturer vanligtvis inte lika bra skörd som de som odlas i optimala temperaturer.
För att undvika att stöta på dessa problem, följ våra riktlinjer för temperatur och luftfuktighet och kom ihåg att:
- Använd en termometer och hygrometer för att mäta temperaturen och luftfuktigheten i ditt odlingsrum.
- Använd fläktar för att säkerställa god ventilation.
- Använd ett ventilationssystem för att cirkulera luft in och ut ur ditt odlingsrum.
- Använd lågvärme LED-odlingslampor.
Om du är en utomhusodlare som hanterar extrem värme eller kyla, var uppmärksam på väderrapporten och ta med dina plantor in när temperaturen förväntas nå toppar/dalar. Överväg också att använda ett växthus eller polytunnel för mer kontroll över temperatur och/eller luftfuktighet.
Ljusbränning
Brännskada från ljus är ett vanligt problem för oerfarna odlare som hanterar rumsliga begränsningar. Det uppstår när cannabisplantor kommer för nära sina växtljus, vilket resulterar i blekta knoppar (under blomningen) och gult lövverk.
Lyckligtvis är det vanligtvis ganska enkelt att hantera lätta brännskador; flytta bara dina lampor längre bort från dina plantor. Om det inte är ett alternativ rekommenderar vi att du använder LST för att uppmuntra dina plantor att växa lågt och brett snarare än tunna och höga.
Om du är en utomhusodlare behöver du i allmänhet inte oroa dig för lätta brännskador; solen är för långt borta för att göra dina växter någon större skada. Om du däremot tenderar att odla dina fröplantor inomhus innan du ställer ut dem, kom dock ihåg att gradvis vänja unga plantor vid solljuset för att undvika problem.
Vindskador
Cannabis älskar att växa i en bris. Tyvärr kan hårda vindar orsaka irreparabel skada på dina växter, förstöra lövverket, bryta spirande grenar eller rycka upp plantan helt och hållet.
Lyckligtvis behöver inomhusodlare i allmänhet inte oroa sig för vindskador. Samtidigt finns det ett par saker du kan göra för att skydda dina plantor från vinden utomhus:
- Plantera dem nära andra växter, staket, trädgårdsbäddar eller väggar som kan hjälpa till att fungera som vindskydd.
- Toppa och träna dina plantor. Korta, buskiga plantor är mindre benägna att ramla omkull i vinden.
- Odla klöver och alfalfa runt rötterna på dina plantor för att förhindra att de rycks upp med rötterna.
- Undvik att spänna upp din cannabis för mycket; dina plantor behöver flexibiliteten att röra sig med vinden för att undvika att de går av.
Cannabismögel: knoppröta och mjöldagg
Mögel är ett stort problem för cannabisodlare. Det suger inte bara liv från dina plantor, utan vissa mögelsvampar riktar sig också direkt mot knopparna och förstör dem innan du ens får en chans att skörda. De två vanligaste mögelsvamparna som påverkar cannabis är vit mjöldagg (WPM) och Botrytis (knoppröta).
Som namnet antyder lämnar vit mjöldagg ett fint, vitt, mjölliknande pulver på ytan av en plantas blad. Så småningom sprider sig mögelet till resten av växten, avbryter fotosyntesen och bladen blir långsamt gula innan de dör helt. Vid avancerade stadier kan mjöldagg lämna små svarta sporer på dina växter som kan bli luftburna och spridas. Det finns inget sätt att helt bota en infekterad växt; istället måste du bekämpa mögeln och försöka minimera dess spridning samtidigt som du låter de friska delarna av din planta växa.
Botrytis, även känd som knoppröta, lägger sig vanligtvis i basen av en plantas stam och arbetar sig långsamt upp till enskilda grenar och tar ut alla knoppar den kommer i kontakt med. Några av de första tecknen på en Botrytis-infektion är torra, vissnade och missfärgade löv på enstaka knoppar eller hela colas. Ta en närmare titt på de drabbade knopparna och du kommer att se grått eller blåaktigt mögel som växer på dem. När den mognar kommer Botrytis också att producera små svarta sporer som kan spridas till andra växter via direktkontakt eller genom luften.
Att bekämpa cannabismögel är tufft. Det första du måste göra är att bedöma den specifika infektion din växt kämpar med. Därifrån kan du bestämma om det är värt att försöka rädda den eller inte.
IDENTIFIERA VANLIG CANNABISSVAMP
En svampinfektion kan vara skadlig för storleken och kvaliteten på din skörd. Tyvärr är svampproblem mycket vanliga bland både inomhus- och utomhusodlare. Översättning: förebyggande är nyckeln.
Avdämpning
Avdämpning är ett vanligt svampproblem som oftast drabbar plantor. Det orsakas vanligtvis av svamparna Pythium, Botrytis och Fusarium (mer info nedan). Oavsett om de finns i din jord eller förs in i ditt odlingsrum/trädgård av en annan växt, angriper dessa svampar stjälkarna på unga plantor, gör dem slappa och dödar dem på mindre än 24 timmar.
Septoria
Septoria, även känd som gul bladfläck, är en svamp som angriper bladen på dina plantor och prickar dem med gula eller brunaktiga fläckar. Den angriper vanligtvis växter direkt efter att de har börjat blomma och dyker först upp på låga lövverk. Om den lämnas obehandlad arbetar sig septoria upp i växten; Även om den vanligtvis inte angriper knoppar kan den förstöra mycket bladverk. Detta stressar inte bara växter, utan det påverkar också deras förmåga till fotosyntes, vilket effektivt hämmar deras tillväxt och minskar skörder.
Fusarium
Fusarium är en dödlig svamp som kan förstöra en hel cannabisskörd. Fusarium kan ligga latent i jorden i åratal och slå till utan några tecken på symtom. Fusarium är notoriskt svårt att upptäcka. När det slår till går den rakt mot rötterna, vilket får dem att ruttna samtidigt som det avbryter flödet av näringsämnen och vatten genom växten. Drabbade plantor kommer att sjunka, vissna och - ibland inom några dagar - dö. Det finns inget botemedel mot Fusarium och odlare som möter denna svamp blir vanligtvis tillsagda att avliva sina grödor, kasta ut sin jord och krukor, desinficera sitt odlingsutrymme och starta en helt ny odling.
Pytium
Pythium är en typ av parasitiska alger, tidigare klassificerade som svampar, som angriper cannabisväxternas rötter. Det är en av de främsta orsakerna till rotröta. Medan Pythium kan attackera cannabisplantor i alla skeden av livet, är fröplantor särskilt utsatta på grund av deras fuktiga medium.
Om du odlar i en hydroinstallation har du en extra fördel när det gäller att upptäcka ett Pythium-angrepp; brun missfärgning och en tjock, sliskig eller slemmig massa runt en växts rötter är tydliga tecken på rotröta. Pythium är ansvarigt för nästan 90 % av alla rotröta fall.
Om du odlar i jord eller passiva hydrosystem (som kokos eller perlit) är det tyvärr extremt svårt att upptäcka Pythium eftersom det orsakar en mängd ovanjordiska symtom som kan likna allt från näringsbrist till lätt brännskada.
Alternaria
Det uppskattas att Alternaria-angrepp är ansvariga för förstörelsen av upp till 20 % av alla jordbruksgrödor.
Alternaria älskar varma, fuktiga förhållanden. Det riktar också in sig på plantor som växer i dålig jord, de som har haft andra svampproblem tidigare eller de som lider av dålig näringshantering. Även om det kan slå till i alla skeden av en växts livscykel, tenderar Alternaria att påverka blommande plantor mest. Ett tydligt tecken på en Alternaria-angrepp är lila-bruna fläckar med gula kanter på lövverket. Ibland kan du också upptäcka små svarta sporer av svampen som täcker dina blad (känd som konidier).
Tyvärr finns det inget sätt att behandla Alternaria. Det är en fröburen svamp som sprider sig snabbt från en växt till en annan och lämnar skörden infekterade och oätliga.
Verticillium
Verticillium är en annan förödande växtsvamp. Den kan ligga latent i jorden i flera år innan den gror och attackerar din växts rötter. Så småningom sprider sig svampen till xylem-kärlvävnaden som transporterar vatten och näring från rötterna till resten av växten.
När den växer blockerar svampen xylemet vilket påverkar flödet av vatten och näringsämnen och gör att delar av växten dör tillbaka och vissnar (inklusive löv, grenar och blommor). Verticillium kan också orsaka brun missfärgning runt stjälken nära jorden.
Liksom många andra svampar sprider sig Verticillium snabbt och gör flera allvarliga skador på växterna den drabbar. Om du upptäcker den i din trädgård, är det bästa du kan göra att avliva de infekterade plantorna och sterilisera din odlingsutrustning för att undvika att svamparna sprids. För att undvika framtida infektioner måste du ta bort all matjord.
Virala cannabisproblem
Tyvärr kan virus vara svåra att upptäcka, särskilt för oerfarna odlare, och de kan göra allvarlig skada på kort tid.
Tobaksmosaikvirus
Tobaksmosaikvirus (TMV) identifierades först i tobaksplantager där de orsakar missbildade, böjda löv med distinkta gula, mosaikliknande fläckar. Vissa växter kan också utveckla svaga, missfärgade stjälkar (vanligtvis röda eller lila), medan andra kan bära viruset utan att utveckla några symtom alls. Även om det är sällsynt, har tobaksmosaikvirus inget botemedel. Om du upptäcker det i din trädgård är det bästa alternativet att ta bort de infekterade plantorna för att undvika att viruset sprids.
Upptäcka vanliga cannabisskadegörare
Skadedjur är ett vanligt problem för cannabisodlare, särskilt utomhus.
Svampmygg
Svampmygg är små, svarta insekter som liknar fruktflugor. Till skillnad från andra skadedjur angriper de inte en plantas lövverk eller blommor. Deras larver lever dock i jorden under dina växter och äter långsamt bort deras rötter. Med tiden kan detta orsaka gulnande löv, vissnande, symtom på näringsbrist och hämmad tillväxt.
Tyvärr är svampmygg ett mycket vanligt problem för cannabisodlaren. Deras larver kan finnas i butiksjord, men övervattning och höga luftfuktighetsnivåer lockar också dessa små, irriterande insekter till din trädgård eller odlingsrum.
Lyckligtvis är svampmyggor inte de värsta skadedjuren som finns. Neemolja, kiselgur och nyttiga bakterier och insekter (som Bacillus thuringiensis och nyckelpigor, till exempel) kan hjälpa till att hålla svampmygg i stånd, om du fångar dem tidigt.
Spindelkvalster
Spindkvalster är en annan vanlig skadegörare som kan orsaka förödelse på din skörd. Dessa små spindlar kan vara antingen svarta eller röda och älskar varma, torra förhållanden. Det värsta av allt är att dessa små kvalster förökar sig extremt snabbt (honor lägger upp till 20 ägg per dag under 2–4 veckor), vilket innebär att du måste fånga ett angrepp snabbt för att minimera skadorna.
Några initiala tecken på spindkvalster inkluderar små fläckar och stänk på bladen, samt fina, vita nät på undersidan av bladverket (som senare kan spridas till hela växten). Om de lämnas obehandlade kan dessa kvalster döda löv, hämma en plantas tillväxt och minska dess skörd.
Spindkvalster är särskilt resistenta mot många kommersiella bekämpningsmedel. För att behandla ett spindkvalsterangrepp rekommenderar vi att du beskär de drabbade löven, spola dina plantor med en blandning av neemolja och vatten och använder nyckelpigor för att döda kvalster och förhindra framtida angrepp.
Bladlöss
Bladlöss är en av de mest destruktiva skadedjuren som påverkar odlade växter, inklusive cannabis. Under ett mikroskop ser dessa insekter ut som små gröna, svarta, röda eller vita gräshoppor eller syrsor som varierar i storlek från 1–10 mm.
Bladlösshonor kläcks vanligtvis i början av våren och deras antal ökar snabbt på bara några veckor. När de väl har hittat in i ditt odlingsrum eller trädgård kommer de att äta på dina växter och lämnar efter sig en saftliknande substans på bladen, stjälkarna och blommorna (känd som honungsdagg). Honungsdagg lockar myror och mögel, som båda kan skada dina plantor och bekämpa rovinsekter som nyckelpigor, vilket bara gör det första bladlusangreppet värre.
Bladlöss dödar inte bara friskt bladverk, de kan även sprida sjukdomar från en planta till en annan. Liksom med spindkvalster eller svampmygg rekommenderar vi att du beskär påverkade blad, spolar dina plantor med en blandning av vatten och neemolja och introducera nyttiga rovinsekter för att bekämpa bladlöss och hindra dem från att komma tillbaka.
Lövgruvarbetare
Lövgruvarbetare är samlingsnamnet på larverna av en mängd olika insekter som – likt deras namn antyder – gräver ner sig i löv för att äta och växa. De ser vanligtvis ut som små maskar eller larver, omkring 1 mm stora med en blekgul eller grön färg.
Unga lövgruvarbetare gömmer sig vanligtvis i jorden under vintern och dyker upp på våren. När de är mogna kommer de att arbeta sig upp till löven för att lägga ägg. Denna nya grupp avkommor kommer sedan att kläckas och äta av bladen tills de faller till marken för att upprepa processen.
Lövgruvarbetare lämnar karaktäristiska vita eller gula linjer på bladen som de har ätit från. Precis som med spindkvalster och bladlöss, vill du ta bort alla drabbade löv, spola dina växter med en vatten- och neemoljeblandning och använda rovinsekter för att hantera lövgruvarbetare.
Larver
Det finns över 20 000 arter av larver där ute, och de har alla något gemensamt: De kan fullständigt förstöra din cannabis.
Oavsett om de är larver från nattfjärilar eller vanliga fjärilar, kommer larverna att äta dina plantor och, givet tid, till och med kalla din växt för hem (åtminstone tillfälligt) medan de förpuppar sig. De flesta larver kommer att äta och lägga sina ägg på bladen, men den ökända hampa- och majsborren kommer att tränga igenom stjälkarna.
Det enda sättet att skydda dina plantor mot larver är att inspektera dem regelbundet med en juvelerarlupp eller mikroskop och ta bort alla larver och ägg du kan hitta (dessa kan vara svarta, vita eller röda till färgen). Håll också utkik efter hål i dina stjälkar och bruna stigar, som är tydliga tecken på tråkiga larver.
Andra vanliga cannabisproblem
En mängd andra problem kan uppstå i odlingsrummet, allt från återvegetation till oväntad pollinering. Här är vad du behöver veta för att förhindra dessa cannabisspecifika problem.
Hermafroditer och bananer
Cannabis är tvåkönad, vilket betyder att det producerar olika växter med distinkta manliga och kvinnliga reproduktionsorgan. Hermafroditer kan dock producera båda könsorganen på samma växt. Detta kan vara ett resultat av genetik, frömanipulation eller stress.
Hermafroditism är en överlevnadsinstinkt. Produktionen av sinsemilla (feminiserad) cannabis är långt ifrån naturlig – honor lämnas opollinerade under extremt långa tidsperioder i ett försök att pressa sin hartsproduktion till max, vilket förbättrar smaken och styrkan hos deras skörd. Tyvärr kan dessa långa blomningstider (liksom miljöfaktorer som felaktig luftfuktighet och temperatur, dålig belysning, felaktig gödning och pH-problem) få en hona att utveckla manliga reproduktionsorgan som kallas "bananer" i ett sista försök att fortplanta sig.
Att upptäcka hermafroditer är inte svårt om du vet vad du ska leta efter. Du vill bara se till att du upptäcker dem snabbt för att undvika att de pollinerar dina honor och förstör hela din skörd.
Återgång och återvegetering
En blommande cannabisplanta kan återgå till sin vegetativa fas om du avbryter dess ljuscykel. Även om oerfarna odlare av misstag kan göra att sina plantor tar ett steg tillbaka i sin utveckling, odlar erfarna odlare ibland om vegetation med avsikt att få flera skördar från samma planta. Även om det låter bra, medför det nya risker; återvegeterade plantor tenderar att ge mindre skörd och kan visa tecken på hermafroditism.
Pollinerade plantor
Pollinering är huvudsynden för cannabisodling av sinsemilla. När dina honor väl blivit pollinerade kommer de att sluta producera harts och investera all sin energi i att utveckla frön. Ett tecken på en pollinerad hona är svullna högblad. Ta en pincett och öppna upp ett högblad; om det finns ett frö inuti - har du en pollinerad växt.
Tyvärr finns det inget du kan göra för att vända pollineringen. Det bästa är att avliva alla hanar, analysera hur pollinerade dina andra honor är och bestämma om du ska hålla dem vid liv eller skrota dem och börja odla från grunden.
Odlingsguide Ämnessökare
- Odla gräs steg för steg
- Grunderna för att odla cannabis
- Att välja dina frön
- Hur man gror frön
- Det vegetativa stadiet för cannabis
- Blomningsstadiet för cannabis
- Skörda cannabis
- Trimning, torkning och härdning
- Att välja krukor och jord
-
Odla inomhus
- En fullständig guide för odling av cannabis inomhus
- Tips för odling av cannabis: Hur man sätter upp inomhusodlingslampor
- Hur många cannabisplantor kan du odla per kvadratmeter?
- Cannabisodling inomhus: relativ luftfuktighet och temperaturer
- Hydroponisk cannabis, odlingsguide
- Mikro-odla cannabis: Odla grymt gräs i små utrymmen
- Odla utomhus
-
Hur man odlar autoblommande cannabis
- Lär dig hur du odlar autoblommor: Guide vecka för vecka
- Hur man får de största skördarna med autoblommande cannabis
- Den bästa jorden för att odla autoblommande cannabis
- Det perfekta ljusschemat för autoblommande cannabis
- Tips för att odla autoblommande cannabis inomhus
- Tips för att odla autoblommande cannabis utomhus
- Cannabisnäringsämnen och pH
- Cannabisfelsökning: Näringsämnen
-
Cannabisfelsökning: Odling
- Cannabisfrögroning — Felsökningsguide
- Hur man hanterar pytium (rotröta) i cannabisväxter
- Långsam cannabis-tillväxt och vad du kan göra åt det
- Hur man förhindrar och fixar stretching hos cannabisens fröplantor
- Vattna din cannabis: Hur man fixar över- och undervattning
- Förstå honor, hanar och hermafrodit-cannabis
- Identifiera och behandla vanliga cannabissjukdomar
- Hur man återupplivar en sjuk cannabisplanta
- Undvik möglig weed under torkning och härdning
- Hur man förebygger och behandlar torra cannabisblad
- Vad cannabisblad kan berätta för dig
- Orsaker och lösningar för gula cannabisblad
-
Rapport för tillväxt av cannabissorter
- HulkBerry Automatic Odlingsrapport
- Blue Cheese Auto Odlingsrapport
- Purple Punch Automatic Odlingsrapport
- Triple G Automatic Odlingsrapport
- Do-Si-Dos Automatic Odlingsrapport
- Green Gelato Automatic Odlingsrapport
- Haze Berry Automatic Odlingsrapport
- Purple Queen Automatic Odlingsrapport
- Cookies Gelato Automatic Odlingsrapport
- Sherbet Queen Automatic odlingsrapport
- Sweet Skunk Automatic Odlingsrapport
- Medusa F1 odlingsrapport
- Cannabisplantträning
-
Tips för gräsodling
- The Cannabis Plant Anatomy
- Hur du förvarar frön
- Hur mycket solljus behöver cannabisplantor för att växa utomhus?
- Hur man kontrollerar och förhindrar stretching av cannabisplantor
- Mina cannabisplantor växer sig för höga: vad kan jag göra?
- Bör du oroa dig för lila eller röda cannabisstjälkar?
- Vad du ska göra när din inomhus-cannabis inte blommar
- Hur du skyddar dina cannabisplantor från värmestress
- Hur man avgör om sin feminiserade cannabisplanta har blivit pollinerad
- Odla medicinsk cannabis
- Knopprengöring: Så rengör du ditt gräs
- Förstå cannabisskörd per planta